Kakaový koláč s kompótovým ovocím

kompótové ovocie (hrušky, marhule, broskyne…)
150 g masla + na vytretie formy
125 g cukru
125 g hladkej múky
25 g kakaa
1 lyžička prášku do pečiva
½ lyžičky sódy bikarbóny
2 vajcia
vanilkový extrakt

Rúru predhrejeme na 180/200˚C, hlbšiu koláčovú formu vytrieme maslom a poukladáme do nej scedené kompótové ovocie. Maslo vymiešame s cukrom do penista, prisypeme preosiate sypké ingrediencie, vajcia a vanilkový extrakt a vymiešané cesto rozotrieme na ovocie do formy. Pečieme asi 30 minút, kým špajdľa zapichnutá do cesta nevyjde suchá, koláč vyberieme z rúry a necháme ešte 10 minút odpočívať. Koláč podávame teplý so zmrzlinou, alebo vychladnutý so šľahačkou alebo napríklad s čokoládovou omáčkou. Robím z dvojitej dávky do klasického plechu.