Baklava




Milujem Grécko a jeho kuchyňu.Keď som uvidela tento recept od Aďky v cukrárni Lidla,bola som troška skeptická.No rozhodla som sa ho vyskúšať a bola som milo prekvapená.Je úžasná.
4 balenia chladeného lístkového cesta-vyvaľkaného
50g rozpusteného masla
Sirup:
300ml vody
300g kryštálového cukru
10 lyžíc medu
šťava z 1/2 citróna
Plnka:
250g nasekaných(pomletých) vlašských orechov
3 lyžice mletej škorice



Pekáč dôkladne vymastíme zmäknutým maslom. Na dno plechu položíme plát cesta.Na cesto rovnomerne vysypeme tretinu nasekaných orechov a posypeme lyžicou mletej škorice.Prikryjeme druhým plátom cesta a opäť posypeme orechami a škoricou.Rovnaký postup zopakujeme aj s tretím plátom cesta.Na záver prikryjeme posledným plátom cesta.Vrch potrieme rozpusteným maslom. Na vrchný plát cesta nožom zľahka naznačíme kosoštvorce (dávame pozor, aby sme plát úplne neprekrojili). Dáme piecť do rúry vyhriatej na 150°C asi na 20 minút dozlatista.
Sirup:
Medzitým si uvaríme sirup. V hrnci rozmiešame vodu, cukor, med a citrónovú šťavu. Za občasného miešania privedieme do varu.
Vychladnutým sirupom zalejeme horúcu baklavu hneď, ako ju vyberieme z rúry, aby sa sirup lepšie vsiakol. Pred podávaním necháme odstáť (najlepšie celý deň).My sme toľko nevydržali.