Štedrák,frgál...



100g masla
250ml mlieka
30g droždia
50g práškového cukru
soľ
2 žĺtka
250g hladkej múky
250g polohrubej múky
Plnka 1:
1kg hrušiek
1KL badyánu
1KL škorice
cukor podľa potreby
Plnka 2:
400g slivkového lekváru(povidla)
300g maku
troška rumu
Plnka 3:
500g tvarohu
hrozienka
2 žĺtka
1 zlatý klas
vanilkový cukor
cukor práškový podľa chuti
Posýpka:
100g masla
150g práškového cukru
150g polohrubej múky
Ďalej:
vajce
maslo
rum


Z mlieka,droždia a trošky cukru si spravíme kvások,ktorý po vykysnutí pridáme k ostatným suroinám na cesto.Poriadne vymiesime a dáme prikryté kysnúť na teplé miesto-asi 1,5 hodiny.Toto cesto je možné robiť aj v pekárničke.
Kým nám kysne si urobíme plnky.Najskôr hruškovú na suchej panvici ohrejeme očistené,pokrájané hrušky,posypané kryštálovým cukrom a za stáleho miešania povaríme.Hrušky pustia šťavu a skaramelizujú.Pred dokončením primiešame lyžicu ovocného džemu,prevaríme a necháme vychladnúť.Tvarohovú plnku spravíme vymiešaním tvarohu so žĺtkami,vanilkovým cukrom,cukrom a prisypaním vanilkového pudingu a hrozienok.Makovú plnku spravíme tak,že zmiešame mak so slivkovým lekvárom a rozriedime rumom.Cesto po vykysnutí rozdelíme na 4 bochníky.Každý bochník na papieri vyvaľkáme od stredu k okrajom,aby sme vytvorili tenký kruh,s troška hrubším okrajom.Kruhy cesta na okrajoch potrieme rozšľahaným vajíčkom.Začneme plniť plnkami.Po okrajoch dookola rozotrieme tvarohovú,potom makovo-lekvárovú a do stredu spravíme kruh z hruškovej plnky.Posypeme drobenkou,ktorú sme urobili zmiešaním masla,cukru a múky.Necháme ešte podkysnúť.Rozohrejeme rúru a pečieme pri 180°C až zozlátnu okraje(asi 15 minút-záleží od rúry).Hneď po vytiahnutí z rúry pokropíme rozpusteným maslom zmiešaným s rumom.Ak budú jesť deti rum vynechajte.