Bolonské lasagne

 Bolonská omáčka:
1 PL olivového oleja
1 stredná cibuľa
1 strúčik cesnaku
1/2 kg mletého mäsa
1/4 kg olúpaných paradajok v plechovke (celých alebo nakrájaných)
2 PL paradajkového pretlaku(nemusí byť)
soľ,korenie,oregáno(alebo bazalka)
Syrová omáčka: 50 g masla
50 g múky
600 ml mlieka
125 g syra na strúhanie
1/2 ČL strúhaného muškátového oriešku
12 plátkov lasagnového cesta(lasagní)
niekedy dávam aj mozarelu

Bolonská omáčka:
Olej, jemne nasekanú cibuľu a prelisovaný cesnak osmažte do mäkka. Vmiešajte mäso, po zhnednutí mäsa pridajte paradajky, paradajkový pretlak, bazalku, soľ a korenie. Priveďte do varu a povarte na miernom ohni 20-25 minút.

Syrová omáčka:
V hrnci rozpustite maslo, vmiešajte múku a minútu nechajte osmažiť. Postupne pridávajte mlieko, priveďte do varu pri neustálom miešaní, kým omáčka nezhustne a nie je jemná. Pridajte muškátový oriešok. Premiestnite omáčku z ohňa a vmiešajte nastrúhaný syr. Miešajte pokiaľ sa nerozpustí.

Do pekáča dajte najprv vrstvu bolonskej omáčky, na to dajte syrovú omáčku, potom lasagne. Vrstvy opakujeme. Ukončíme vrstvou bolonskej omáčky a syrovej omáčky navrch. Pečte v predohriatej rúre na 180 °C, 30-35 minút, do mierneho zhnednutia syrovej omáčky.

Lasagne predvaríme podľa druhu.Ale radšej mierne áno-tak je vždy istota,že budú uvarené.