Bratislavské rožky


Cesto:
500 g hladkej múky špeciál
250 g Hery
1 vajíčko
170 ml mlieka
1 kocka droždia
1 vanilkový cukor
na potieranie:
žĺtok
1 a ½ lyžice vody
lyžička kryštálového cukru

Maková plnka:
120-150 g maku
50 g práškového cukru
1 vanilkový cukor,
ak chcete, pridajte si za hrsť hrozienok,
2 dl mlieka (ak nebudete pridávať do plniek hrozienka, dajte si mlieka trochu menej).
Mak zmiešať s práškovým a vanilkovým cukrom, priliať mlieko, pridať hrozienka a povariť od bodu varu cca 2 min, alebo aj dlhšie, tak, aby to bolo husté. Pridáme 3-4 lyžičky lekváru /džemu/.


Orechová plnka:
100 g orechov
2 hrste piškôt
50 g práškového cukru
1 vanilkový cukor
2 lyžičky rumu
hrsť hrozienok
2 dl mlieka.

Pomleté orechy zmiešať s cukrom, vanilkovým cukrom, pridať mlieko, hrozienka, povariť cca 1-2 min., pridať pomleté /zmixované/ piškóty, ®um, nechať povariť toľko, aby bola plnka hustá,odstaviť. Tiež pridáme lekvár /džem/.


Múku preosejeme,rozdrobíme droždie,pridáme vanilku,vajíčko,nakrájané maslo,trošku rukami premiesiť,pridáme mlieko,premiešame, nenechávame kysnúť, hneď preložíme na pomúčenú dosku a premiesime, aby sa nám to pekne spojilo. Keď sa cesto lepí na dosku, jemne pomúčiť.Vytvarujeme bochník,vyváľame ho do tvaru valca, ten rozdelíme na 6 častí. Každú dlaňami dotvarujeme do okrúhleho tvaru a vyvaľkáme na kruh o priemere 28 cm, cesto nebude hrubé a bude sa dobre zatáčať. Rozdelíme na osem častí a na najširšiu časť dáme plnku. Najširšiu časť preložiť boky preklopiť dovnútra a zrolujeme smerom k najužšej časti a zrolované ohneme do tvaru rožka.Ukladať ich na maslom vymastený plech tak, aby konček cesta bol naspodku. Alebo použite papier na pečenie. Žĺtok, vodu a cukor vymiešame, potrieme rožky a dáme upiecť na 190° C cca 20 min. dozlatista.