Orechový a makový závin


Cesto:
250g polohrubej múky
250g hladkej múky
250g masla
50g cukru
1čl octu štipka soli
100ml mlieka
20g droždia
Orechová plnka:
200g mletých orechov
100g kryštálového cukru
75ml vody
2PL marhuľového džemu
hrozienka
Maková plnka:
200g maku
100g kryštálového cukru
75ml vody
citrónová kôra

Z mlieka,cukru a droždia urobíme kvások,ktorý s ostatnými surovinami zmiešame.Cesto rozdelíme na štyri časti,ktoré necháme vykysnúť(narastie len trošku,krásne sa dvihne až v rúre).Rozvaľkáme,naplníme,zrolujeme,potrieme rozšaľhaným vajcom a pečieme pri 190° do zlatohneda asi 35min. Príprava plnky: Vodu s cukrom rozvaríme prisypeme orechy,alebo mak-sparíme a do vychladnutej vmiešame džem.